Om den serveres alene, som tilbehør til en chokoladekage eller andet, så er der ikke mange mennesker der ikke elsker en lækker vaniljeis. Især hvis vaniljeisen er hjemmelavet og med gourmet vanilje.
Nedenfor får du opskriften på en lækker vaniljeis.
Ingredienser
5 dl piskefløde
6 æggeblomme
3 dl sødmælk
125 g sukker
Sådan gør du
TRIN 1
Sæt beholderen fra frysemaskinen dagen før du laver is. Næste dag hælder du fløde og mælk i en mellemtyk gryde, tilsæt derefter halvdelen af sukkeret, skær vaniljekornene på langs med en lille skarp kniv og skrab så mange små sorte frø som muligt ned i flødeblandingen. Skær bælgen i tre og kom den i gryden.
TRIN 2
Varm fløde og mælk op ved svag varme under omrøring af og til, indtil det næsten koger – der kommer et par bobler på kanten. Fjern fra varmen og stil til side i 30 minutter, så vaniljen kan trække.
TRIN 3
Kom blommerne i skålen med resten af sukkeret og pisk med en håndholdt elpisker i cirka 2 minutter, indtil massen tykner, er lysere og falder i tykke tråde, når du løfter piskeriset. Tag omkring 125 ml fløde med et målebæger og pisk blommerne for at løsne dem. Varm fløden i kog, tag den af varmen og bland blommerne i.
TRIN 4
Sæt gryden tilbage på lav varme og kog løbende med en træske i 8-10 minutter, indtil cremen er tyk nok til at dække bagsiden af skeen. Sørg for at det ikke koger – så snart du ser boblerne poppe op til overfladen skal den være tyk nok, så tag gryden af varmen, så blandingen ikke størkner.
TRIN 5
Hæld flødeskummet i en varmebestandig skål, og læg den derefter i en større skål fyldt med en tredjedel iskoldt vand til afkøling (tager ca. 20 minutter). Rør af og til for at forhindre huddannelse. Stil en skål med flødeskum i køleskabet i 3-4 timer, gerne natten over, så det bliver rigtig koldt.
TRIN 6
Start ismaskinen, tag vaniljestangsstykkerne ud, hæld derefter langsomt den kolde vaniljecreme i og lad det sidde i 10-30 minutter (afhængig af maskine). Når det stopper, er det sikkert for blødt at spise, så kom det i en plastikbeholder, dæk det med husholdningsfilm, dæk det derefter til og frys i minimum 3 timer. (Den holder sig i fryseren i 3 måneder, men tag den ikke ud eller nedfrys den igen.) Tag den ud af fryseren 15 minutter før servering.
TRIN 7
For at gøre det i hånden: I trin 1 opvarmes mælken, vaniljen og halvdelen af sukkeret uden fløde (cremen bliver lidt tykkere). I starten af trin 6 piskes fløden, så den er let og luftig, ikke for stiv, og puttes den i den kolde creme. Frys i 3-4 timer, omrør en gang i timen, indtil det næsten fryser, og frys derefter som