Gode råd til børnefamilierne nytårsaften.

Jul og nytårsaften er to meget vigtige mærkedage, hvor hele familien samles og nyder en magisk aften, og himlen lyser op med det smukkeste festfyrværkeri show.

Den sikreste måde at nyde fyrværkeri på er ved et professionelt festfyrværkeri. Men hvis du planlægger at skyde fyrværkeri af derhjemme med børnene, er der et par sikkerhedstips, som du bør dele med dem.

Først og fremmest bør du købe pyroteknik i specialiserede, pålidelige og anerkendte forretninger og aldrig i ukendte forretninger, så du kan være sikker på deres kvalitet.

Der findes knaldperler og fyrværkeri, der er beregnet til børn, f.eks. stjernekastere, farvede stjernekastere og stjernekastere uden ild, men når du skal tænde et af disse fyrværkerielementer, skal du være så forsigtig som muligt og læse vejledningen omhyggeligt, inden du tænder gnisten.

Hvis du lader dine børn bruge fyrværkeri, er det en god idé at forklare dem, hvordan de skal håndtere det sikkert og husk at købe sikkerhedsbriller, også til børn og unge, der bare vil være tilskuere.

Selv om stjernekastere er beregnet til de små, må du aldrig lade barnet være alene med dem. En god idé er at lege med former ved at stikke stjernerne ned i græsset og lade barnet se, hvordan de lyser op. Hvis barnet vil holde dem i hånden, skal du gå tættere på og ikke give slip, så han altid holder en sikker afstand til øjne og tøj.

Lad aldrig børn bære fyrværkeri i deres lommer eller i deres hænder – varmen og gnidningen kan forårsage en frygtelig ulykke. Bed dem om at bære dem i en pose eller kasse væk fra kroppen. Når du forsøger at tænde et fyrværkeri eller en raket, og det ikke ser ud til at virke, må du ikke gå i nærheden af det eller tillade andre at gøre det. Hvis du befinder dig på gaden, skal du advare forbipasserende køretøjer om at flytte sig væk fra pyroteknikken, hvis den skulle være uheldig og eksplodere uden varsel. Stjernekastere kan virke mindre farlige end fyrværkeri, men de bliver meget varme. De kan antænde tøj og forårsage alvorlige forbrændinger hos børn.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er vinden, for hvis vinden er kraftig eller ændrer retning, kan den ændre raketens eller flames bane og forårsage en ulykke.

Vær godt forberedt på at slukke en brand ved at have en slange eller beholdere fyldt med vand i nærheden.

Hold dig væk fra fyrværkeri, der ikke tændes eller ikke virker, og prøv aldrig at tænde det igen.

Etabler en sikkerhedszone, f.eks. med et reb, hvorfra børnene sikkert kan se fyrværkeriet. Sørg for, at alle personer er uden for fyrværkeriets rækkevidde, før du tænder lunten.

Børn under fem år må ikke bruge stjernekastere. Hold øje med børnene og hold øje med dem hele tiden, når der bruges fyrværkeri i nærheden af dem.

Når du køber fyrværkeri, skal du læse og følge alle instruktioner, der følger med fyrværkeriet.

Affyr kun fyrværkeri på jævne, flade overflader, væk fra nærliggende boliger, tørre blade eller andre brændbare materialer.

Hvis der er et bål ved siden af fyrværkeriet, skal du sørge for, at det er mindst 18 meter væk fra nærliggende huse, træer, buske, hegn og skure. Når du tænder sikringen, skal du holde apparatet med armen helt udstrakt. Vær særlig forsigtig i blæsende vejr.

Når festen er forbi skal du sørge for at rydde op efter dig. Efter fyrværkeriet skal du sørge for, at de personer, der hjælper med at rydde op efter fyrværkeriet, bruger en tang eller handsker for at undgå at blive forbrændt.

Du skal gennemsøge området efter stykker, der kan være blevet spredt ved eksplosionen. Hold øje med dem, når de falder ned på jorden, og marker deres placering, så du ikke går glip af nogen – hvis du efterlader et stykke brændt materiale på jorden, kan du skabe en brand! Du må under ingen omstændigheder smide brugt fyrværkeri i et bål.

Og som forælder bør du naturligvis advare dine børn mod at samle rester af fyrværkeri op.

Og til sidst de 5 kendte tips som du bør oplyse dit barn:

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Hold sikkerhedsafstand
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Gå aldrig tilbage til en fuser
  • Brug kun lovligt fyrværkeri.

Nu er dig og dine børn klar til at nyde sikker fyrværkeri og en skøn aften med venner og familie!