Hvad siger Dronningen i Dronningens nytårstale?

Hvert år sidder rigtig mange af os, gerne omkring 1,5 million danskere, i stor spænding foran TV’et kl. 18 nytårsaften for at se Dronningens nytårstale, for hvad siger hun nu i år? Det er ofte en kort opsummering af året der er gået, med råd, opsamling, hilsner og andet til alle danskere.

Men når det kommer ned til det, hvad er det så egentlig vores alle sammens Dronning Margrethe siger i hendes årlige nytårstale, for der er nogle ord og sætninger der nærmest er blevet ikoniske og vi derfor føler hun siger hvert år, mens der er andre enkeltstående ord der stikker milevidt ud i forhold til hvor mange gange hun har sagt dem siden hendes første nytårstale i 1972. Her går vi lidt i dybden med nogle af de ord og sætninger har brugt.

Kendte ord, sætninger og emner

Der er nogle ord, sætninger og emner dronningen kommer omkring i stort set alle sine nytårstaler, dels fordi det er tradition og dels fordi det er relevant igen og igen. Her kan du se nogle af de mest brugte ord og sætninger.

 

Ord og sætninger:

 • Gud bevare Danmark!
 • Danmark
 • Verden
 • Samfund
 • Grønland
 • Færøerne
 • Glæde
 • Folk

 

Typisk kommer Dronningen ind på de emner der har fyldt meget i løbet af året. Der er dog nogle ting hun oftest kommer ind på, også fordi hun bruger det i kontekst til de emner der har fyldt meget i løbet af året. Nogle af de emner kan du se herunder.

 

Emner:

 • Dronningens rejser og besøg i løbet af året i kontekst
 • Særligt relevante emner for året der gik
 • Sin egen familie og dets medlemmer

Ikoniske citater fra nytårstalen

Tag et kig på nytårstalerne fra Dronningen siden 1972 på dronningens-nytaarstale.dk og få et sjovt tilbageblik, lad dig inspirere eller forfører af de mange flotte taler, som vi har gjort herunder og fundet nogle af de mest ikoniske citater fra Dronningens nytårstaler.

“GUD BEVARE DANMARK!” – Dette citat slutter Dronningen altid sin nytårstale med og det stammer tilbage fra hendes fars tid som regent.

“Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at det nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.” – I dette ikoniske citat beder Dronningen os om at behandle de udlændinge der kommer til Danmark godt, da der er kommet et stigende had i samfundet til dem. Det er et af de mere kendte citater.

 

“Jeg vil i aften rette en særlig tak til prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at “drosle ned” – hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension.” – Prinsgemalen har altid været en stor del af den royale familie, og derfor var det da også en overraskelse og lidt sørgmodigt da Dronningen i 2015 meddelte at han gik på pension. Et citat som de fleste af os vil huske.

 

“Mod ensomheden hjælper kun menneskeligt nærvær. Det er ikke noget, vi kan overlade til andre, til det offentlige. Det er et ansvar, vi har over for hinanden.” – I år 2000, det helt store nytår, havde Dronningen, som hun også har haft det før, fokus på ensomheden i befolkningen. Et emne der ikke er mindre relevant i dag.

 

Dronningens nytårstaler er mere end bare end tradition, det er historie. Historien om året der gik sammenfattet i en kort 10-minutters tale, der ikke bare fortæller, men også stiller spørgsmålstegn ved de ting vi gør og siger. Det kan være meget lærerigt at læse nytårstalerne igen og virkelig forstå dem.